”Den svenska litteraturens stora landskap är en alltför sällan omnämnd kulturskatt. Gunnar D Hanssons västsvenska kust, Walter Ljungquists Östergötland, Strindbergs Stockholmsskärgård, Lars Gustafssons Västmanland, Sara Lidmans Västerbotten, Bengt Pohjanens Tornedalen, Birgitta Trotzigs Skåneslätt…”

(Ulf Eriksson i Göteborgs - Posten 31.7.2003

 

 

Spännande resmål 2009:  
 

Bengt Pohjanens Tornedalen -
 
ett resmål som spränger gränser

  • Smugglarstranden i Kassa

  • Krigsoperan i Haparanda-Torneå 26 juni - 12 juli 2008 

  • Berättelser i Haparanda

  • Ortodoxa kyrkan i Överkalix

SMUGGLARSTRANDEN I KASSA -
20 km söder om Pajala
Författaren kommer själv att visa platserna där de fantastiska berättelserna i Smugglarkungens son utspelade sig. Bengt Pohjanen är utan tvekan en av vårt lands absolut främsta berättare.  

Gör ett besök på Smugglarstranden och fortsätt sedan färden till Haparanda för att avnjuta Krigsoperan! Vilken upplevelse!

SMUGGLARKUNGENS SON

Bengt Pohjanens nya roman, Smugglarkungens son (Norstedts) utkom i augusti 2007 och fick lysande recensioner.

”Smugglarkungens son mäter sig med vilken sprakande latinamerikansk magi som helst.”  (Britt Dahlström, P1 OBS 30.8.2007).

”Ja, sannerligen, Bengt Pohjanen är en av våra märkligaste författare.” (Mats Gellerfelt, Svenska Dagbladet).

"Det är en stark skildring, gripande och djupt mänsklig men likväl skriven med ett brinnande rättvisepatos - med utanförskapets spruckna och vassa blick. ”Smugglarkungens son” är inte bara en memoarbok. Den är en tidsskildring, en bok om livet i Tornedalen under fyrtio- och femtiotalen, av sällsynt drabbande sort." (Crister Enander, Helsingborgs Dagblad).

"I ljuset av denna barndomserfarenhet kan jag inte annat än fascineras och imponeras av den mästerliga erövring av svenskan som Pohjanen gjort. Språket i Smugglarkungens son sjunger, lever och brusar." (Paulina Helgeson, Kyrkans Tidning).

”En av de längsta skrönorna handlar om den stora kaffesmugglingen och bär spår av verklig händelse traderad till saga med alla de inslag en bra saga skall ha, en klipsk ung man, en grundlurad polis och ett härligt kalas på slutet.” (Ingrid Elam, Dagens Nyheter).

”Med Smugglarkungens son befäster Bengt Pohjanen sin ställning som Norrbottens främste författare.” (Jan-Olov Nyström, Norrbottens Kuriren).

 

BERÄTTAREN
 
Bengt Pohjanen är Tornedalens trespråkige författare som i 35 år berättat om Tornedalen i böcker, pjäser, filmer, sånger, föredrag och inte minst muntliga berättelser. Bengt Pohjanens gård Sirillus i Överkalix har under åren besökts av tiotusentals människor från hela världen. Där finns också den rysk-ortodoxa kyrka, där han 1998 uppförde sin dramatisering av Dostojevskijs roman, Bröderna Karamazov, ett projekt som svensk TV följde under ett helt år.

Bengt Pohjanens Tornedalen är mångspråkigt, mångkulturellt och allmänmänskligt. Bengt Pohjanen har sagt att Tornedalen är en scen där människans öde gestaltats. Hans Tornedalen växer över alla gränser, geografisk och metafysiska. Tornedalen är en stor resebyrå. Man reser till Detroit och Stalins paradis, man far med Titanic till havets botten men dyker upp igen i New York, man kryper mellan den trånga himlavinkeln och norra horisonten till Alaska och Kanada, där rödrockarna är betydligt vänligare än tullhundarna i Tornedalen. Man tar sig till Brasiliens Gevaliafält eller köper en jordplätt av indianerna som Laestadius dotter. Och när resmålen tryter beställer man en kristallark som ska föra de utvalda 666 tornedalingarna till Palestinas stora byggprojekt - tusenårsriket. Så blir Tornedalen ett kosmiskt centrum.

 

Krigsoperan

26 juni - 12 juli 2009 uppförs Bengt Pohjanens och Kaj Chydenius´ Krigsopera i Haparanda-Torneå. Det är den tredje och största uppsättningen i trilogin efter de fantastiska Smugglar- och Laestadius- operorna.

Boka redan nu för att vara säker på att få biljett! Krigsoperans hemsida!
Du kan också boka ett paket med Bengt Pohjanen som berättar på Smugglarstranden, guidar i Laestadius fotspår i Pajala. Du kan besöka den ortodoxa kyrkan och ikongalleriet i Överkalix eller lyssna till Norrbottens berättarkung i Haparanda.

Info@sirillus.se
0922-10529
070/5677529 

 
Ortodoxa kyrkan i Överkalix
I Överkalix, Östra Norrbotten finns Norrlands första och enda ortodoxa kyrka. Här finns också ikonmålaren Monika Pohjanens ikoner och målningar.

Bengt Pohjanen visar, berättar och Monika Pohjanen berättar gärna om ikonerna och om sitt konstnärliga arbete på Sirillus - som platsen för kyrkan heter. Här kan man fika och även få en enkel lunch.
Besöket kan kombineras med ett besök på Smugglarstranden i Kassa och Krigsoperan i Haparanda.
 

Land i lågor: när tyskarna brände Tornedalen

För drygt 60 år sedan sedan stod Tornedalen  i lågor när de retirerande tyska trupperna brände ner allt på den finska sidan. "Det var så ljust i oktober på den svenska sidan att man inte behövde ha lyse på cykeln…" Bengt Pohjanen berättar mer. Han har också skrivit en augustprisnominerad bok om detta. Den heter Land i lågor och har utkommit i många upplagor, senast i En bok för alla.

 

Korpelarörelsen

Mästarberättaren Bengt Pohjanen berättar gärna den hisnande och gåtfulla berättelsen om korpelarörelsen.

 

Kontakta: e-post: bengt.pohjanen@sirillus.se

© Bengt Pohjanen 2008. Alla rättigheter förbehålls.